Kääntöpaikan galleriatila: Maija Nochevnaya

Maija Nochevnayan tarinalliset akryylimaalaukset koirista ilahduttavat meitä lokakuun ajan.

Maija Nochevnaya: (in english below)

”Synnyin Norilskin kaupungissa, Venäjän arktisessa pohjoisosassa (entinen Neuvostoliitto), insinööriperheeseen. Vuonna 2006 muutin Suomeen opiskelemaan ja jäin maahan luomaan elämääni aikuisena ihmisenä avoimin silmin. Elämäni polkua etsiessä opiskelin arkkitehtuuria, kaivostoimintaa, graafista suunnittelua, puutarha- ja puistotaidetta.

Yksi suosikkiprojekteistani on ”Martha’s Dogs”, se syntyi sattumalta, eikä sen pitänyt muuttua vakavaksi, koska se ei näytä ollenkaan vakavalta. Ensimmäinen koira luotiin vuonna 2011 ja se oli kaukana nurkassa pitkään, mutta vuonna 2017 tuntemattomat ostivat sen. Lämpö tulvahti sieluuni. Ja päätin jatkaa.

Koska uuden koiran luomisen taideprosessi on melko ”sotkuinen” ja arvaamaton, minun täytyy tuntea oikea päivä ja oikea tunti, muuten mikään ei toimi ilman sitä tunnetta, vaikka olen yrittänyt. Välitän niin paljon siitä hetkestä, yritän rentoutua, tanssia vähän, katson itseäni peilistä ja toivon, että epätäydellisestä selästäni tulisi täydellinen epätäydellisen koiran luomiseksi, ja sitten luotan sattuman varaan. Levitän maalia selkääni katsomatta ja asetun makaamaan kankaalle, hengitän syvään, suoristan olkapääni ja hengitän ulos, pysyn paikallani hetken. En katso tulosta heti, poistan ensin maalin itsestäni ja vasta sitten kun olen puhdas, katson tulosta kiireettömästi. Joskus tapahtuu aivan taikuutta, kun vain vilkaisen pikaisesti printtiä, näen selvästi, KUKA katsoo minua sieltä, minun tarvitsee vain lisätä joitain yksityiskohtia ja se on valmis. Kaikki koirani ovat huonokuntoisia ja vähemmän lumoavia, ja se saa katsojan hymyilemään, ja hymy parantaa. Hanke ”Marthan koirat” auttaa koirien kotia, ja mielestäni se on aika hyvä esimerkki kehopositiivisesta liikkeestä.”

Yhteystiedot:

maijanochevnaya(at)gmail.com

@maijanochevnaya

https://taidesivut.net/nochevnaya/taidemyynti

___________________________

”I was born in Norilsk, city in the arctic northern part of Russia (former USSR), in the engineers’ family. In 2006 I moved to Finland to study and stayed in the country to create my life as a mature person with open eyes. In search of my life path I studied architecture, mining engineering, graphic design, garden and park art.

One of my favorite projects is ”Martha’s Dogs”, it was created by chance and was not supposed to turn into something serious, as it does not look serious at all. The first dog was created in 2011 and was kept in the far corner for a long time, but in 2017 unknown people bought it.  Warmth poured into my soul.  And I decided to carry on.As the art process of creating a new dog is quite ”dirty” and unpredictable I do need to feel the right day and the right hour, otherwise nothing works without that feeling,though I have tried. I care so much of the moment, I try to relax, dance a little, I look at myself in the mirror and I make a wish my imperfect back could become perfect to create an imperfect dog and then I trust to chance. I apply paint to my back not looking at and lie down on the canvas, take a deep breath, straighten my shoulders and breath out, stay still for a moment. I don’t look at the result immediately, first I remove the paint from myself and only then, when I’m clean I look at my print without haste. Sometimes the very magic happens, when I just throw a quick glance at the print I clearly see WHO looks at me from there, all I need to do is to add some details and it is done. All my dogs are out of shape and unglamorous, and that’s what makes the viewer smile, and a smile cures. Project ”Martha’s Dogs” helps the dogs’ home, and in my opinion it is a pretty good example of the bodypositivemovement.”
Contact information:

maijanochevnaya(at)gmail.com

@maijanochevnaya

https://taidesivut.net/nochevnaya/taidemyynti